Stadin AO:n kestävän tulevaisuuden ohjelma
Stadin AO:n Kestävän tulevaisuuden ohjelma ohjaa koko oppilaitoksen toimintaa kestävän tulevaisuuden näkökulmasta. Ohjelma on tehty vuoteen 2030 ulottuvaksi. Monia tavoitteita on tarkoitus saavuttaa sitä ennen. Stadin AO:n kestävän tulevaisuuden ohjelma ei rajoitu vain opetukseen. Se jalkautetaan oppilaitoksen arkeen ja ohjelma on mukana läpileikkaavana kaikessa toiminnassa.
Opetushallituksen mukaan ammatillisessa koulutuksessa kestävyystavoitteet ja hiilineutraalin kiertotalouden perusteet tulee tarjota kaikille opiskelijoille alasta riippumatta. Stadin AO:lle on myönnetty kestävän kehityksen OKKA-sertifikaatti 2025. OKKA-sertifikaatti tarjoaa meille arviointityökaluja, materiaaleja ja neuvontaa ja koulutusta kestävän kehityksen työn tueksi.
Kestävän tulevaisuuden ohjelmassa on huomioitu Helsingin kaupunkistrategia kaudelle 2021–2025. Kaupunkistrategian muuttuessa ohjelmaa päivitetään. Helsingin kaupungin oppilaitoksena meitä sitovat kaupungin linjaukset energian käytöstä, tiloista ja hankinnoista. Kaupunkistrategia huomioi YK:n kestävän kehityksen tavoitteet eli sosiaalisesti, kulttuurisesti, taloudellisesti ja ympäristöllisesti kestävän kehityksen.
Ohjelma sisältää viisi painopistettä, jotka ovat tasavertainen opiskelija, Stadin AO:n kädenjälki, ympäristövastuullinen Stadin AO, Stadin AO:n strategia ja johtaminen Stadin AO:ssa.
Tasa-arvoisessa ja yhdenvertaisessa oppilaitoksessa jokainen opiskelija tuntee olonsa turvalliseksi ja uskaltaa olla oma itsensä. Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistetään keskittymällä muutamaan konkreettiseen toimenpiteeseen kerrallaan. Tavoitteenamme on, että opiskelijat kokevat olevansa osa Stadin AO:n yhteisöä ja heillä on mahdollisuus vaikuttaa yhteisöllisyyteen.
Stadin AO pyrkii tasa-arvoiseen ja läpinäkyvään toimintaan sekä yhdenvartaisuuden vahvistamiseen. Jokaisella meistä on oikeus tasa-arvoiseen ja yhdenvertaiseen kohteluun. Oppilaitoksessamme kaikilla tulee olla hyvä opiskella ja työskennellä.
Jokaiselle opiskelijalle räätälöidään oma oppimispolku, missä huomioidaan olemassa oleva osaaminen, vain puuttuva osaaminen hankitaan. Oppimista syntyy etsimällä, osallistumalla, oivaltamalla yhdessä yhteisöllisesti, myös työvaltainen oppiminen ja yhdessä tekeminen vahvistuvat.
Toimimme suunnannäyttäjinä ja edistämme kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristön kannalta vastuullisilla, vaikuttavilla ja ilmastoviisailla hankinnoilla. Edistämme uusien työ- ja oppisopimuspaikkojen syntymistä käyttämällä työllistämisehtoja hankinnoissamme.
Torjumme harmaata taloutta ja täytämme tilaajavastuulain mukaiset velvoitteet. Kiinnitämme erityistä huomiota työ- ja ihmisoikeuksien noudattamiseen hankinnoissamme. Huolehdimme siitä, että hankintamme johtavat yhteistyöhön luotettavien ja lainsäädännön velvoitteet täyttävien sopimuskumppanien kanssa.
Talousnäkökulman lisäksi tavoitteita, päätöksiä ja valintoja ohjaavat opiskelijoiden tarpeet. Henkilöstö voi vaikuttaa sääntöjen, tavoitteiden ja vastuiden määrittelyyn. Johtaminen perustuu yhdessä asetettuihin tavoitteisiin, luottamukseen ja yhteistyöhön. Tavoitteena on läpinäkyvyys ja avoin toiminta kaikissa prosesseissa. Organisaatiomme henkilökunta on vastuullisesti ja vuorovaikutteisesti johdettua, henkilökunnan kestävyysosaaminen ja koulutus ovat ajan tasalla.
Ympäristöasioista huolehtiminen on osa vastuutamme opiskelijoista, henkilöstöstä, sidosryhmistä ja meitä ympäröivästä yhteiskunnasta. Oppilaitoksena toimimme esimerkkinä ja edelläkävijänä – vastuullisena eri koulutusalojen toimijana. Ympäristövastuu tarkoittaa ympäristöarvojen huomioimista, tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemisen ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen eteen.
Sitoudumme omassa toiminnassamme nykyisen Helsingin kaupunkistrategian 2021–2025 mukaiseen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Keinot perustamme syksyllä 2022 päivitetyn Hiilineutraali Helsinki -päästövähennysohjelman linjauksiin. Suunnitelmallisella toiminnalla ennakoimme, vähennämme ja seuraamme ympäristö- ja ilmastovaikutuksiamme. Stadin AO:n merkittävimmät ympäristövaikutukset liittyvät toimintamme energian- ja materiaalienkulutukseen sekä liikkumiseen. Sitoudumme vähentämään jätteiden syntyä ja varmistamaan ympäristön kannalta kestävää jätteiden ja kemikaalien käsittelyä. Edistämme omassa toiminnassamme materiaalien uudelleen käyttöä, lajittelua ja kierrätystä, tilojen tehokasta käyttöä sekä kestäviä ja resurssiviisaita julkisia hankintakäytäntöjä.
Helsingin kaupungin ja sen kasvatuksen ja koulutuksen toimialan strategia sekä painopisteet ohjaavat oppilaitoksen ja tiimien toimintaa. Stadin AO:n tavoitteet pohjautuvat Helsingin kaupungin kaupunkistrategiaan 2021–2025 ”Kasvun paikka”. Oppilaitokselle laaditaan vuosittain sitovat tavoitteet ja sovitut tavoitteet, tavoitteiden saavuttamiseksi teemme aktiivista yhteistyötä työelämän kumppaneiden ja sidosryhmien kanssa.
Kaikki koulut ovat hyviä, ja toimintamme tavoitteena on edistää hyvinvointia sekä kehittää henkilöstön veto- ja pitovoimaa sekä työoloja. Yhteistyössä varmistamme, että jokainen työvaihe arvioidaan ja kehitetään jatkuvasti paremmaksi.
Panostamme henkilöstön osaamiseen ja työhyvinvointiin luomalla vuorovaikutteisen ja henkilöstön osaamista kunnioittavan johtamiskulttuurin. Tavoitteenamme on, että henkilöstö voi hyödyntää potentiaalinsa parhaalla mahdollisella tavalla ja kokea vahvaa hallittavuutta työssään. Ennakoinnilla varmistamme, että pystymme vastaamaan toimintaympäristön ja työelämän muutoksiin sekä kasvaviin osaamistarpeisiin. Systemaattinen henkilöstön perehdyttäminen sekä asiakaslähtöinen pedagoginen suunnittelu ja johtaminen ovat keskeisiä osia toimintaamme.