Laura Hanhela viihtyy Stadin AO:n urheiluamiksessa: ”Opiskelun ja urheilun yhdistäminen on helppoa”
SM-tason judoka Laura Hanhela valitsi Stadin AO:n urheiluamiksen, jossa on samat treenimahdollisuudet kuin urheilulukiossa. Samalla Lauralla on mahdollisuus suorittaa lähihoitajan ammatillinen perustutkinto.
Kun Orimattilasta kotoisin oleva Laura Hanhela, 18, sai kolme vuotta sitten peruskoulun päätökseen, hän harkitsi ensin urheilulukioon hakemista. Lukupainotteisten opintojen sovittaminen kilpaurheilijan vaativaan arkeen alkoi kuitenkin pian tuntua liian raskaalta yhdistelmältä.
Viisivuotiaasta asti judoa harrastanut Laura on voittanut viisi SM-mitalia: neljä nuorten ja yhden aikuisten sarjoissa. PM-kilpailuissa Laura on puolestaan tehnyt hattutempun voittamalla kolme kultamitalia samoista kisoista.
Stadin AO:n urheiluamiksen lähihoitajalinjalla Laura opiskelee nyt kolmatta vuotta.
– Urheiluamis on ollut loistava opiskelupaikka. Treenamisen suhteen saan aivan samat mahdollisuudet kuin urheilulukiossa, mutta valmistun myös ammattiin eli mielestäni edut ovat täällä vielä paremmat.
Käytännössä Laura myös harjoittelee samalla Urhean kampuksella ja ryhmissä kuin Mäkelänrinteen urheilulukiolaiset. Urheiluamiksessakin opiskelijat saavat aamutunnit vapaaksi treenejä varten, sillä valmennus integroidaan osaksi opintojen työjärjestystä.
– Minulla on 9 treenit viikossa, mutta toisinaan saatan jättää aamuharjoituksia väliin, jos koulussa on meneillään jotain erityistä, joka vaatii läsnäoloa.
Urheiluamiksessa Laura saa hyödyntää myös urheilupsykologin palveluja.
– Meillä kiinnitetään paljon huomiota mentaalipuolen valmennukseen, jota on noin kerran, pari kuukaudessa.
Urheilusta on hyötyä opinnoissa
Stadin AO:n urheiluamiksessa opiskelijoille laaditaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Opettajien lisäksi tukena on urheilukoordinaattori.
– Minut yllätti Stadin AO:ssa se, kuinka hyvin yksilöt ja erilaiset opiskelutavat otetaan huomioon. Aluksi itselle sopivaa rytmiä piti vähän hakea, mutta nyt opiskelun ja urheilun yhdistäminen on jo helppoa. Tykkään siitä, että saan huolehtia asioista itsenäisesti.
Lähihoitajaopintoihin liittyvillä luennoilla Laura käy Stadin AO:n Hattulantien toimipaikassa. Käytännönläheinen ammatti on tuntunut oikealta valinnalta. Laura uskoo, että kilpaurheilusta on hyötyä myös sosiaali- ja terveysalalla.
– Judo on parantanut keskittymiskykyäni, josta on hyötyä myös lähihoitajan työssä. Harjoitus- ja kisamatkoilla kohtaan jatkuvasti uusia ihmisiä, mikä on helpottanut tiimeihin sulautumista opiskelu- ja työelämässä. Potilaiden kohtaaminen on aina tuntunut luontevalta.
Arkea helpottaa myös asumisjärjestely. Laura haki ja sai vuokra-asunnon urheilijoille suunnatusta Urhea-kodista, joka sijaitsee aivan urheilukeskuksen kupeessa.
– Jaan asunnon kolmen muun opiskelijan kanssa, joten vuokra ei nouse liian korkeaksi. Lisäksi saan normaalit opinto- ja asumistuet.
Stadin AO:n jälkeen Laura aikoo suunnata ammattikorkeakouluun ja opiskella ensi- tai sairaanhoitajaksi.
– Aion jatkaa urheilu-uraa niin kauan kuin se tuntuu hyvältä, mutta suorittaa myös opinnot kunnolla loppuun. Tiedän, että valitsemallani alalla on hyvät työmahdollisuudet.
Kuka voi päästä urheiluamikseen?
Stadin AO:n urheilukoordinaattorina työskentelevä Marika Viiri on huomannut, että urheiluamis on monelle nuorelle kilpaurheilijalle hyvä vaihtoehto.
– Monet nuoret kilpaurheilijat hyötyisivät siitä, että he hankkisivat ensin ammattitutkinnon. Varsinkin, jos opiskelun ja urheilun yhdistäminen on ollut haasteellista jo peruskoulussa.
Urheilulinja on mahdollista yhdistää kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin. Haku tapahtuu peruskoulun jälkeen yhteishaussa tai jatkuvassa haussa ympäri vuoden. Urheilulinjalle hakijoiden on vastattava lisäkysymyksiin, joissa selvitetään urheilumenestys ja parhaat sijoitukset sekä tiedot seurasta ja valmentajasta.
– Hakija hyväksytään, jos hän ylittää lajiliiton määrittämät pisterajat. Yleensä tämä tarkoittaa maajoukkueurheilijaa tai SM-kilpailuissa hyvin menestynyttä nuorta.
Urheilukoordinaattorina Viiri auttaa opiskelijaa opintojen ja urheilu-uran yhdistämisessä.
– Yritän olla se järjen ääni, joka pitää huolta, että kaikki osa-alueet tulevat hoidetuksi eikä taakka kasva liian suureksi. Voimme vaikka sopia opettajan kanssa, että opiskelija saa suorittaa matematiikan kurssin vasta seuraavassa jaksossa.
Ohjattuun urheiluvalmennukseen osallistuminen ja kilpaileminen SM-tasolla luetaan osaksi tutkinnon opintoja. Enimmillään niistä voi saada 35 osaamispistettä, kun perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä.
Teksti ja kuvat: Sanna Wallenius