Tervetuloa uudistuneille verkkosivuillemme! Stadin AO:n verkkosivut ovat nyt osa hel.fi-sivuja.

Ennakointikyvykkyys on merkittävä työelämätaito tuleville ammattilaisille

AMK- ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivillä etsittiin ratkaisuja siihen, miten koulutuksella valmennetaan osaajia alati muuttuvaan työelämään.

Tarja Lang, Heidi Rontu ja Maria Sarkkinen tutkimuspäivillä.

– Ennakointikyvykkyys on herkkyyttä havaita lyhyen sekä pitkän aikavälin signaaleja sekä arvioida millaista osaamista esimerkiksi työelämässä tarvitaan, kertoo Helsingin kaupungin ammatillisen koulutuksen päällikkö ja Stadin AO:n johtava rehtori Maria Sarkkinen, ja jatkaa:

– Vanhassa yhteiskuntarakenteessa ennakointikyvykkyyden kehittäminen jäi taka-alalle, mutta kun maailma muuttuu, tarpeet muuttuvat.

Ennakointikyvykkyys oli tämän vuoden AMK- ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivien kattoteema. Tutkimuspäivät ovat Suomen suurin, vuosittainen ammatillista koulutusta ja sen tutkimusta käsittelevä tapahtuma. Stadin AO:lla oli kunnia järjestää vuoden 2024 tutkimuspäivät yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Ammatillisen koulutuksen tutkimusseura OTTU ry:n kanssa.

Tieteilijöiden näkökulmasta ammatilliseen koulutukseen liittyy monisyisiä ja mielenkiintoisia ilmiötä, joista tarvitaan lisää tutkittua tietoa.

– Näkemykseni mukaan kykyyn ennakoida liittyy myös historiallinen tieto ja sen analyysi. Tulevaisuuden tutkijat puhuvat uteliaisuusperäisestä tutkimuksesta, jota ennakointityö on suuressa määrin. Ennakointikyvykkyys on kykyä reagoida tulevaisuuden kehityskulkuihin proaktiivisesti, tarkentaa OTTU ry:n puheenjohtaja Tarja Lang.

Työelämässä tarvitaan myös metatyötaitoja

Ennakointikyvykkyys kehittyy muun muassa vuoropuhelussa työelämän ja muun yhteiskunnan kanssa.

– Ammattikorkeakoulutuksella on erittäin hyvät edellytykset kehittää entisestään ennakointikyvykkyyttä. Koulutuksemme on jo nyt tiiviisti linkittynyt työelämään erilaisten kumppanuuksien ja soveltavan, yritysten tarpeisiin suoraan vastaavan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan ansioista, muistuttaa Metropolian jatkuvan oppimisen johtaja Heidi Rontu.

Stadin AO:ssa tiedetään, että ammattilaisen työkalupakissa on oltava oman ammattitaidon lisäksi niin kutsuttuja metatyötaitoja.

– Menestykseen tarvitaan ammattiosaamisen lisäksi ennakointikyvykkyyttä, verkostoitumistaitoja ja itseohjautuvuutta, Sarkkinen pohtii.

Molemmissa oppilaitoksissa on panostettu opiskelijoiden, henkilöstön ja työelämäkumppanien ennakointikyvykkyyteen.

– Metropolian opiskelijoiden innovointikyvykkyyttä kehittänyt MINNO-projekti sai Maailman talousfoorumin tunnustuksen tammikuussa 2024. Tutkinto-ohjelmillamme on myös neuvottelukunnat, joissa on jäseninä kunkin alan työelämäedustajia. Neuvottelukuntien yhtenä tavoitteena on keskustella koulutuksien kehittämisestä, jotta voimme ennakoida työelämän muuttuvia tarpeita, Rontu kertoo.

Ennakointikyvykkyys on kulkenut Stadin AO:n arjessa pitkään strategisesti merkittävänä kehityskohteena.

– Olemme ottaneet koko henkilöstömme mukaan tähän työhön. Järjestämme muun muassa Tulevaisuuden aamukahvit -tilaisuuksia, joissa futurologien avulla ristipölytämme ajatuksia eri alojen välillä. Uudet oivallukset syntyvät uusista tavoista yhdistellä tietoja ja taitoja. Lisäksi kannustamme opiskelijoiden ja opettajien välistä dialogia Futures Platform -alustan avulla, Sarkkinen iloitsee.

OTTU ry:ssä nähdään, että tiedeyhteisö voi tukea ammatillista koulutusta ennakointikyvykkyyden kehittämisessä.

– Tarvitsemme nykyistä enemmän akateemista tutkimusta ammatillisesta koulutuksesta ja ammattikorkeakoulutuksesta. Voimme luoda tutkijaverkostoja ja -hankkeita kansallisesti ja kansainvälisesti eri koulutusmuotojen välillä. Lisäksi meidän on käytävä monitieteistä ja tutkimusperusteista keskustelua ammatillisesta koulutuksesta ja sen tilasta julkisuudessa, Lang summaa.

Tutkimuspäivillä etsittiin yhdessä ratkaisuja ennakointikyvykkyyden kehittämiseen

AMK- ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäiviä vietettiin 7.–8.11. Helsingin Myllypurossa Stadin AO:n ja Metropolian toimipaikoissa.

Tutkimuspäivillä esiteltiin Lasten ja nuorten säätiön Tulevaisuuskoulun Nuoret vihreän siirtymän ratkaisijoina -katsaus, jossa tarkasteltiin ammattiin opiskelevien nuorten käsityksiä vihreästä siirtymästä ja kestävästä tulevaisuudesta. Katsaus on tehty osana Tulevaisuuslukutaitoa ammatilliseen koulutukseen -hanketta, joka toteutetaan vuosina 2024–2026 Stadin AO:n kanssa. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

Tutkimuspäivien valmisteluihin osallistui Stadin AO:n ja Metropolian omia opiskelijoita. He osallistuivat muun muassa vaatesäilytyksen hoitamiseen, vieraiden ohjaamistehtäviin ja esitystekniikan hoitamiseen. Iltatilaisuudessa Bockin talolla esiintyi sotealan opiskelijamme Grace Tambot puolisonsa Noelin kanssa.

Iltatilaisuudessa jaettiin Ammattikasvatuksen aikakauskirjan vuoden 2023 artikkelipalkinto. Palkinnon saivat Teemu Rantanen, Soile Juujärvi, Piia Silvennoinen ja Eeva Järveläinen artikkelistaan “Haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien digitaalinen syrjäytyminen sosiaali- ja terveysalan osaamisen haasteena”.

Pääkuva: OTTU ry:n puheenjohtaja Tarja Lang, Metropolian jatkuvan oppimisen johtaja Heidi Rontu ja Stadin AO:n johtava rehtori Maria Sarkkinen avasivat vuoden 2024 tutkimuspäivät.