Usein kysytyt kysymykset oppisopimuksesta
Mitä oppisopimuskoulutus on?
Oppisopimuskoulutuksessa opit itsellesi ammatin käytännönläheisesti työtä tehden ja täydennät työelämässä oppimista opinnoilla oppilaitoksessa. Oppisopimus on oppisopimusopiskelijan ja työnantajan välinen määräaikainen työsopimus. Myös yrittäjät voivat opiskella oppisopimuskoulutuksella.
Mitkä tutkinnot voin suorittaa oppisopimuksella?
Voit suorittaa oppisopimuksella eritasoisia toisen asteen ammatillisia tutkintoja tai tutkinnon osia osaamistarpeestasi riippuen. Voit suorittaa perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
Kuinka paljon olen töissä ja kuinka paljon oppilaitoksessa?
Viikoittainen työssäoloaikasi on vähintään 25 tuntia/viikko, josta muodostuu 80 % tutkinnon suorittamisesta. Loput 20 % muodostuu muusta oppimisen hankkimisesta. Lähiopetuspäiviä oppilaitoksessa on tutkinnosta riippuen 1–5 päivää kuukaudessa. Valmistut tutkintoon 1–3 vuoden kuluessa. Voit myös suorittaa osatutkinnon tai ammatillisen lisäkoulutuksen, jolloin opiskeluaika on 4–12 kuukautta.
Kuinka paljon oppisopimuskoulutus maksaa?
Koulutus on sinulle ilmaista. Sinun maksettavaksesi jää mahdolliset oppimateriaalikustannukset.
Kuinka paljon saan palkkaa?
Oppisopimustyösuhteessa saat alasi työehtosopimuksen mukaista palkkaa koko oppisopimuskoulutuksen ajalta. Oppisopimusopiskelijana et saa opintotukea, opiskelija-alennuksia tai muita oppilaitosopiskelijoille kuuluvia etuuksia.
Onko oppisopimusopiskelijalle ikärajaa?
Oppisopimusopiskelijan tulee olla 15 vuotta täyttänyt ja peruskoulun käynyt. Yläikärajaa ei ole.
Mitä ovat opintososiaaliset etuudet?
Monet työnantajat maksavat palkkaa myös niiltä päiviltä, jolloin opiskelet ammatillisessa oppilaitoksessa. Jos näin ei ole, Stadin AO maksaa sinulle päivärahaa ja mahdollista perheavustusta. Jos oppilaitos sijaitsee vähintään 10 km päässä kotoasi, korvataan sinulle matkakustannukset oppilaitokseen. Oppisopimusopiskelijana sinulla on oikeus saada majoituskorvausta, jos peräkkäisiä koulutuspäiviä on vähintään kaksi ja oppilaitos sijaitsee muualla kuin pääkaupunkiseudulla.
Mitä tukia työnantaja saa?
Stadin AO maksaa harkinnanvaraisesti koulutuskorvausta työnantajalle. 1.1.2022 lähtien maksetaan työnantajille alle 20-vuotiaiden perustutkinto-opiskelijoiden osalta, joilla ei ole vielä toisen asteen tutkintoa, opetus- ja kulttuuriministeriön korotettua koulutuskorvausta. Korotetun koulutuskorvauksen suuruus on 100€ kuukaudessa opiskelijaa kohden ja sitä maksetaan Stadin AO:n perusosan koulutuskorvauksen lisäksi.
Lisäksi työnantajalla on mahdollisuus hakea palkkatukea TE-toimistosta, jos hän solmii oppisopimuksen työttömän työnhakijan kanssa. Työnantajat voivat myös hakea Helsingin kaupungin myöntämää Helsinki-lisää.
Mihin työnantajani sitoutuu?
Työnantaja sitoutuu maksamaan sinulle työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Työnantaja nimeää myös vastuullisen työpaikkaohjaajan, joka tukee osaamisen hankkimista työpaikalla. Oppisopimuskoulutuksen aikana ja sen päättyessä työnantaja arvioi sinun ammatillista edistymistäsi ja huolehtii siitä, että voit osallistua opiskeluohjelman mukaisesti koulutukseen oppilaitoksessa.
Olen miettinyt tutkinnon suorittamista oppisopimuksella. Mistä lähden liikkeelle?
Etsi itsellesi alan työpaikka ja kerro työnantajalle, että haluaisit päästä oppisopimusopiskelijaksi. Jos sinulla on jo työpaikka, neuvottele oman työnantajasi kanssa oppisopimuksen mahdollisuudesta. Ota yhteyttä oppisopimuskoulutuksen asiakaspalveluun: 09 310 88431 tai oppisopimus@hel.fi.
Pitääkö minulla olla opiskelupaikka valmiina, kun alan pohtia oppisopimusmahdollisuutta?
Ei tarvitse. Järjestämme sinulle tarvitsemasi opinnot.
Minulla on jo työpaikka, jossa voisin suorittaa oppisopimuksella tutkinnon tai tutkinnon osan. Miten etenen?
Ota yhteyttä Stadin AO:n oppisopimuskoulutuksen asiakaspalveluun.