Majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinto (oppisopimus)
Tutkinto on tarkoitettu esihenkilötehtävissä toimiville, joilla on omassa tiimissään useampia alaisia.
- Koulutukseen hakeutuva voi työskennellä eritasoisissa esihenkilötehtävissä ravintola- ja cateringalalla tai itsenäisenä ravintola-alan yrittäjänä.
Tutkinnon tavoitteet
Tutkinnon suorittaneella on tiedolliset ja taidolliset edellytykset toimia operatiivisena esihenkilönä majoitus- ja ravitsemisalan esihenkilötehtävissä päivittäisten toimintojen ohjaamisessa, esihenkilötyössä ja asiakas- ja sidosryhmäsuhteiden hoitamisessa.
Tutkinnon muodostuminen
Majoitus- ja ravitsemisalan esihenkilötyön erikoisammattitutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp).
Tutkinto koostuu kolmesta pakollisesta ja yhdestä valinnaisesta tutkinnon osasta.
Pakolliset tutkinnon osat:
- Päivittäisten toimintojen ohjaaminen, 50 osp
- Esihenkilönä toimiminen, 60 osp
- Asiakas- ja sidosryhmäsuhteiden hoitaminen, 40 osp
Valinnaiset tutkinnon osat:
- Työpaikkaohjaajana ja arvioijana toimiminen, 30 osp
- Kehittämisprojektin toteuttaminen, 30 osp
- Monimuotoisen työyhteisön johtaminen, 20 osp
- Muun ammatti- tai erikoisammattitutkinnon tutkinnon osa, jolla osaamista voi monipuolistaa työtehtävien vaatimusten mukaan. Tällainen voi olla esimerkiksi:
- Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon tutkinnon osa
- Turvallisuusalan ammattitutkinnon osa / Vartijan koulutus
- Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon osa / Asiakaslähtöisten puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen tuottaminen
Lue lisää tutkinnon sisällöstä ja vaatimuksista Lue lisää tutkinnon sisällöstä ja vaatimuksista ePerusteista.
Oppisopimusopiskelu
Koulutuksen kokonaisuus oppisopimuksella koostuu
- Suunnitellusta ja ohjatusta työelämässä oppimisesta. Nimetty työpaikkaohjaaja seuraa kehittymistäsi ja tukee sinua opintojen yhdistämisessä työtehtäviisi. Koulutusohjelma vaatii sekä osallistujalta että työpaikkaohjaajalta aikaa ja panostusta onnistuakseen.
- Osaamistarpeesi mukaan valituista yhteisistä koulutuspäivistä (lähi- sekä etä-/verkko-opetuspäivistä) sekä muista osaamisen hankkimisen tavoista.
- Ohjaustapaamisista ja näyttöjen toteuttamisesta omassa työssä.
Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.
Miten opit työssä?
Valitset itsellesi työpaikkaohjaajan, joka voi olla oma esihenkilö tai joku muu esihenkilötyötä tekevä tai esimerkiksi tämän tutkinnon aiemmin suorittanut henkilö. Työpaikkaohjaaja toimii yleensä myös tutkinnon arvioijana.
- Tietoa työpaikkaohjaajasta kysytään jo hakeutumisen yhteydessä.
- Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) laaditaan ennen opintojen alkua.
Koulutuksen järjestäjänä ja toteuttajana toimii Stadin AO (Prinsessantien toimipaikka, Prinsessantie 2, 00820 Helsinki).
Tutkinnon suorittamisen edellytykset
- sinulla on suoritettu alan perustutkinto tai ammattitutkinto ja vahva alan työkokemus
- sinulla on ruokapalvelualalle sopiva kokonaisvaltainen terveys
- sovellut asiakaspalveluun
- sinulla on valmiudet itsenäiseen opiskeluun ja tiedon hankintaan
- sinulla on majoitus- ja ravitsemisalan työpaikka, jossa työskentelet vaativissa esihenkilön työtehtävissä vähintään 25 tuntia viikossa oppisopimusopintojesi aikana
- suosittelemme, että suomen kielen taitotasosi on vähintään B1.1.
On tärkeää, että keskustelet koulutukseen hakeutumisesta etukäteen esihenkilösi kanssa.
Varaa aikaa koulutuspäiviin (1-4 krt/kk), itsenäiseen työskentelyyn, tehtävien tekemiseen ja näyttöjen suorittamiseen.
Hakeutuminen
Jos sinulla on alan työpaikka, niin voit täyttää hakemuksen.
- Täytä huolella kaikki vaaditut kohdat, jotta ne kirjautuvat oikein oppisopimukseen. Pakolliset kohdat on merkitty tähdellä.
- Löydät ohjeita sinisten kysymysmerkkien takaa.
- Lopuksi paina ”Tallenna”.
Huom! Ota yhteyttä koulutuksen vastuuopettajaan, jos
- olet kiinnostunut suorittamaan tutkinnon osan omakustanteisesti (sinulla ei ole oppisopimustyöpaikkaa) tai
- haluat suorittaa pelkästään näytön ilman koulutusta ja sinulla on riittävä alan koulutus sekä työkokemus.
Haku- ja oppisopimusprosessin eteneminen
Kun saamme tietosi, olemme yhteydessä sinuun ja työnantajaan.
- Järjestämme sinulle HOKS (henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma) -keskustelun, jossa tarkennamme yhdessä opintosuunnitelmasi.
Koulutus kestää alan aiemmasta osaamisestasi riippuen 1–1,5 vuotta.
Koulutuksen hinta
Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksuton lukuun ottamatta mahdollisia oppimateriaalikustannuksia.
Koulutuspäivinä opiskelijalla on mahdollisuus ruokailla oppilaitoksessa (maksullinen).
Lisätiedot
Marko Pääskysaari, ruokatuotannon opettaja
040 664 5638
marko.paaskysaari@edu.hel.fi
Jani Viitala (oppisopimus)
040 182 0273
jani.viitala@edu.hel.fi