Kilpailutoiminta

Mikä on sinun juttusi?
Oletko hyvä alasi opinnoissa ja kaipaat haastetta? Harrastatko taidetta, urheilua tai soivatko sävelesi kauniisti? Osallistu kilpailutoimintaan ja voita itsesi!
Meillä Stadin AO:ssa tuetaan opiskelijoiden vahvuuksien ja lahjakkuuksien kehittymistä, tarjoamalla mahdollisuuksia ottaa osaa erilaisiin ammattitaito-, kulttuuri- ja urheilukilpailuihin. Kilpailutoiminnassa pääset haastamaan itsesi ja saat hauskan kokemuksen, joka mahdollistaa myös verkostoitumisen alasi muiden kilpailijoiden kanssa. Osallistuminen edistää opintojasi ja kertoo työelämälle aktiivisuudesta, paineensietokyvystä sekä näyttää myös hyvältä CV:ssä. – Oletko sinä seuraava Team Stadin jäsen?
Ajankohtaista
SAKUstars, taide- ja kulttuurikilpailut, Joensuu, 8.-10.4.2025, ”Veden vapaus”
Taitaja2025-ammattitaitokilpailut, Turku, 5.-8.5.2025, ”Ammattitaidolla tulevaisuuteen”
SAKUstars
SAKUstars on valtakunnallinen ikärajaton kulttuurikilpailu kaikille ammattiin opiskeleville. Kilpailla voi eri taiteenlajeissa esimerkiksi musiikissa, kuvataiteissa, tanssitaiteissa, sanataiteissa, näyttämötaiteissa ja talentissa. Kilpailuissa on sarjoja sekä ennakkoon lähetettäville töille että paikan päällä livenä esitettäville ja tehtäville kilpailutöille. Tapahtuma järjestetään vuosittain eri oppilaitoksissa. SAKUstars kilpailuun osallistuminen on osa opintoja.
Stadin AO:n opiskelijat voivat ilmoittautua kilpailuun oman toimipaikan SAKUstars-yhdyshenkilönä toimivalle opettajalle. Opettaja keskustelee opiskelijan kanssa eri lajeista, ennakko- ja livesarjoista ja kilpailuun osallistumisen käytännönjärjestelyistä. Kisaan ilmoittautumisen viimeinen ajankohta on vuoden alussa helmikuussa. Stadin AO vastaa kilpailuista syntyvistä kustannuksista kilpailun aikana (ilmoittautumismaksu, kisamatka, yöpyminen, ruokailut).
SAKUstars -joukkueenjohtaja vuosina 2024-2025 on lehtori Pia Korpela, pia.korpela@edu.hel.fi
Tarkempaa tietoa SAKUstars-tapahtumasta voi lukea järjestäjän verkkosivuilta.
Taitaja
Taitaja on vuosittain järjestettävä tapahtuma, jossa ammatillisen koulutuksen opiskelijat kilpailevat ammattitaidon suomenmestaruudesta noin 45 eri ammattialalla. Kilpailuun voi osallistua kilpailuvuonna 22 vuotta täyttävät ja sitä nuoremmat ammatillisessa tutkinnossa opiskelevat. Osassa kilpailun lajeista on poikkeuksia ikärajoissa, jolloin kilpailijan on opiskeltava alan perustutkintoa. Mikäli sinulle on tehty erityisen tuen päätös tai vaativan erityisen tuen päätös, voit halutessasi osallistua myös TaitajaPLUS-kilpailun lajeihin. TaitajaPLUS-kilpailulajit ovat ikärajattomia. Ammattitaitokilpailuihin osallistuminen on osa opintoja.
Voit osallistua, jos olet 15-21-vuotias (voit kilpailuvuonna täyttää 22 vuotta) ja opiskelet ammatillista tutkintoa. Keskustele kilpailuun osallistumisesta ja tavoitteistasi ensin oman opettajasi kanssa. Mikäli kilpailuun osallistuminen onnistuu, opettajasi ilmoittaa tietosi toimipaikan Taitaja-yhdyshenkilönä toimivalle opettajalle tai joukkueenjohtajalle. Kilpailuun ilmoittautumisen viimeinen ajankohta on yleensä lokakuun loppupuolella tai marraskuun alussa. Kilpailuun osallistuminen on osa opintojasi ja Stadin AO vastaa kilpailuista syntyvistä perusosallistumiskuluista kilpailun aikana (ilmoittautumismaksu, kisamatka, yöpyminen, ruokailut).
Taitaja ja TaitajaPlus ovat kaksivaiheisia kilpailuja, joissa semifinaalin kautta edetään finaaliin. Ennen valtakunnallisia semifinaaleja voidaan tarvittaessa järjestää oppilaitoksen sisäisiä karsintakilpailuja.
Taitajan vuosittaiset semifinaalikilpailut järjestetään eri oppilaitoksissa viikolla 5. Tarkemmat tiedot kunkin vuoden Taitaja-tapahtumasta voi lukea järjestäjän verkkosivuilta.
Taitaja nyt ja tulevaisuudessa
- Taitaja 2025, Turku, 5.5.-8.5.2025
- Taitaja 2026, Tuusula
- Taitaja 2027, Helsinki, Skill games (järjestetään samanaikaisesti kansainvälisen Abilympics-kilpailun kanssa)
Kilpailutoimintaan mukaan lähteminen on ensiluokkainen väylä tuoda sen hetkistä osaamista näkyväksi. Ammattitaitokilpailu on hauska kokemus, joka mahdollistaa myös alasi muiden opiskelijoiden kanssa verkostoitumisen ja uuden oppimisen. Edistät osallistumalla myös opintojasi. Osallistuminen kertoo työelämälle valmiudesta laittaa itsesi likoon, kestää paineita ja näyttää myös hyvältä CV:ssä.
Hyödyt opiskelijalle | Hyödyt opettajalle |
---|---|
Vahvistaa ammattiosaamista, kehittää ammattitaitoa | Kollegoiden tapaaminen ja verkostoituminen |
Mahdollisuus verrata omaa sen hetken osaamista muihin kilpailijoihin | Tietoa opetuksen toteuttamisesta muualta ja uusien hyvien ideoiden saamineen omaan opetukseen |
Tutustuu uusiin ihmisiin, verkostoituu muiden oppilaitosten opiskelijoiden kanssa | Ammattitaidon kehittyminen ja arviointiosaamisen kehittyminen |
Oppii uusia asioita ja toimintatapoja | Opetuksen kehittäminen |
Saa varmuutta ja rohkeutta omaan tekemiseen | Hyvien ideoiden ja käytäntöjen jakaminen työyhteisössä |
Kehittää asiakaspalvelutaitoja ja esiintymistaitoja | |
Paineensietokyky kehittyy, kyky toimia myös yllättävissä tilanteissa |
Se on hyvä mahdollisuus, johon monet yrittää päästä. Tulee hyvä mieli, kun on oikeasti jotain ns. todistamassa, että on hyvä.
–opiskelijalta saatua palautetta kilpailuiden jälkeen
Taitaja9
Taitaja9-kilpailu on tarkoitettu perusopetuksen 7.–9.-luokkalaisille. Taitaja9 on hyväntuulinen ja toiminnallinen kädentaitokilpailu, joka on myös hauska tapa tutustua eri ammattialoihin. Kilpailu on leikkimielinen, mutta tehtävät vaativat näppäryyttä ja luovuutta. Stadin AO toimii Helsingin Taitaja9-paikalliskilpailuita vuosittain järjestävänä oppilaitoksena. Opiskelijamme osallistuvat esimerkiksi tehtäväpisteiden suunnitteluun ja toimivat kilpailun tuomareina.
Kannustamme kaikkia yläkouluja osallistumaan Taitaja9-kilpailuun. Se antaa oppilaille erilaisen koulupäivän ja tutustuttaa innokkaasti ammatilliseen koulutukseen. Kilpailupäivän jälkeen oppilaanohjaaja tai opinto-ohjaaja voi keskustella oppilaiden kanssa kilpailupäivästä ja löytää uusia näkökulmia oppilaanohjaukseen. Osallistumisesta lisätietoa: janne.turtiainen@edu.hel.fi
Kilpailun kolme vaihetta
Samasta koulusta voi Helsingin paikalliskilpailuun osallistua useampia joukkueita. Joukkueet ovat kolmihenkisiä, ja osallistujien tulee olla 7.–9.-luokkalaisia. Kussakin joukkueessa saa olla eri luokkien ja luokka-asteiden oppilaita, mutta joukkueen jäsenten tulee olla samasta koulusta.
Taitaja9 on kolmivaiheinen joukkuekilpailu:
- Paikalliskilpailut, joista parhaiten menestyneet joukkueet jatkavat oman alueensa aluekilpailuun.
- Aluekilpailut, joista alueen parhaat joukkueet jatkavat valtakunnalliseen finaaliin.
- Finaali, joka järjestetään keväisin valtakunnallisen Taitaja-tapahtuman yhteydessä.
Helsingin paikalliskilpailuihin osallistuu joukkueita eri puolilta Helsingin yläkouluja. Paikalliskilpailun aiempien voittajien listaa on alettu keräämään vuodesta 2019 alkaen. Mikäli samana vuonna paikalliskilpailu on järjestetty lähikilpailuna ja digipelinä, Helsingin paras ratkeaa aluekilpailun sijoituksen perusteella. Paikalliskilpailun paras yläkoulu palkitaan kiertopokaalilla.
Vuosi | Yläkoulu | Joukkueen nimi |
2019 | Maunulan yhteiskoulu | Team Nakki |
2020 | Pitäjänmäen peruskoulu | Tyttelit |
2021 | Haagan peruskoulu | Haaga big brains |
2022 | Haagan peruskoulu | The King’s Man |
2023 | Pitäjänmäen peruskoulu | Pitskun ananakset |
2024 | Töölön yhteiskoulu | TYKin Jantterit |
Stadin AO:n eri alojen opiskelijat ja henkilökunta osallistuvat Taitaja9-paikalliskilpailuiden järjestämiseen. Paikalliskilpailun järjestelyissä on mahdollisuus tehdä työelämäyhteistyötä ja edistää oppilaitoksen ja työelämän vuorovaikutusta. Yhteistyö voi olla esimerkiksi ammattialan kilpailutehtävän suunnitteleminen yhdessä alan opiskelijoiden kanssa. Taitaja9-kilpailuun osallistuvat yläkoululaiset saavat innostavan tavan tutustua kyseiseen ammattiin ja yritys edistää alan hyvää mielikuvaa. Kilpailuun osallistumisen myötä yritys voi myös halutessaan toimia palkintokumppanina, esimerkiksi tarjoamalla parhaiten sijoittuneille joukkueille pienen muistamisen.
Kansainväliset ammattitaitokilpailut
Taitaja-kilpailun lisäksi voit näyttää osaamistasi kansainvälisissä ammattitaitokilpailuissa. Suomea edustaa vuosittain ammattitaitomaajoukkue EuroSkills- ja WorldSkills-kilpailuissa. Suomen virallinen ammattitaitomaajoukkue valitaan Skills Finland ry:n järjestämien erillisten karsintakilpailuiden kautta. Kansainvälisellä tasolla kilpaileminen ei vaadi aiempaa kilpailukokemusta, toimintaan sitoutuminen ja tavoitteellinen työ tavoitteiden saavuttamiseen on sitäkin tärkeämpää.
EuroSkills-kilpailu on ammattiosaamisen euroopanmestaruuskilpailu, joka järjestetään parillisina vuosina. Tapahtuma on tarkoitettu kilpailuvuonna 25 vuotta täyttäville tai sitä nuoremmille ammattiosaajille. Kilpailuun valitaan lajikohtaisesti valtakunnallisten karsintakilpailujen kautta ammattitaidon kilpailulajeissa, joissa on suunnitelmallinen valmennustoiminta, jota koordinoi lajikohtainen lajipäällikkö.
EuroSkills-kilpailun eri vaiheet
Valtakunnallisen karsintakilpailun kautta esitetään nimettäväksi Skills Finland ry:lle lajikohtainen maajoukkue-edustaja. Kilpailuun valmentautuminen on suunnitelmallista ja sitä johtaa Skills Finland ry.
Maajoukkue-edustajaksi valittu henkilö edustaa Suomea ja Suomen ammatillista koulutusta kansainvälisessä kilpailussa ja muissa erikseen sovittavissa tapahtumissa. Kilpailija sitoutuu valmennukseen sekä edustamaan taustatahoaan erikseen sovittavissa tilanteissa ja tapahtumissa.
Kilpailulajien valmennusryhmiin osallistumisesta saa lisätietoa omalta opettajalta ja Stadin AO:n kilpailutoiminnan koordinaattorilta.
Kilpailuun osallistuminen on osa opintoja, jolloin kilpailun perusosallistumiskuluista vastaa oppilaitos.
Tulevat EuroSkills-kilpailut
- EuroSkills 2025, Herning (Tanska) 9.–13.9.2025
- EuroSkills 2027, Dusseldorf (Saksa)
WorldSkills-kilpailu on ammattiosaamisen maailmanmestaruuskilpailu, joka järjestetään parittomina vuosina. Tapahtuma on tarkoitettu kilpailuvuonna 22 vuotta täyttäville tai sitä nuoremmille ammattiosaajille. Kilpailuun valitaan lajikohtaisesti valtakunnallisten karsintakilpailujen kautta ammattitaidon kilpailulajeissa, joissa on suunnitelmallinen valmennustoiminta, jota koordinoi lajikohtainen lajipäällikkö.
WorldSkills-kilpailun eri vaiheet
Valtakunnallisen karsintakilpailun kautta esitetään nimettäväksi Skills Finland ry:lle lajikohtainen maajoukkue-edustaja. Kilpailuun valmentautuminen on suunnitelmallista ja sitä johtaa Skills Finland ry.
Maajoukkue-edustajaksi valittu henkilö edustaa Suomea ja Suomen ammatillista koulutusta kansainvälisessä kilpailussa ja muissa erikseen sovittavissa tapahtumissa. Kilpailija sitoutuu valmennukseen sekä edustamaan taustatahoaan erikseen sovittavissa tilanteissa ja tapahtumissa.
Kilpailulajien valmennusryhmiin osallistumisesta saa lisätietoa omalta opettajalta ja Stadin AO:n kilpailutoiminnan koordinaattorilta.
Kilpailuun osallistuminen on osa opintoja, jolloin kilpailun perusosallistumiskuluista vastaa oppilaitos.
Tulevat WorldSkills-kilpailut
- WorldSkills 2026, Shanghai, China
- WorldSkills 2028, Aichi, Japan
Kuvan lähde: Taitaja -materiaalipankki