Kilpailutoiminta

Havaintokuva. Kilpailija tekemässä suoritusta ammattitaitokilpailun ilmastointiasennus kilpailulajissa.

Mikä on sinun juttusi?

Oletko hyvä alasi opinnoissa ja kaipaat haastetta? Harrastatko taidetta, urheilua tai soivatko sävelesi kauniisti? Osallistu kilpailutoimintaan ja voita itsesi!

Meillä Stadin AO:ssa tuetaan opiskelijoiden vahvuuksien ja lahjakkuuksien kehittymistä, tarjoamalla mahdollisuuksia ottaa osaa erilaisiin ammattitaito-, kulttuuri- ja urheilukilpailuihin. Kilpailutoiminnassa pääset haastamaan itsesi ja saat hauskan kokemuksen, joka mahdollistaa myös verkostoitumisen alasi muiden kilpailijoiden kanssa. Osallistuminen edistää opintojasi ja kertoo työelämälle aktiivisuudesta, paineensietokyvystä sekä näyttää myös hyvältä CV:ssä. – Oletko sinä seuraava Team Stadin jäsen?


Ajankohtaista

SAKUstars, taide- ja kulttuurikilpailut, Tampere, 14.-16.4.2026, ”Rotvallin Reunalla”.
SAKUstars-kilpailusta kiinnostunut opiskelija on yhteydessä oman toimipaikan SAKUstars-yhdyshenkilöön, tai joukkueenjohtajaan: pia.korpela@edu.hel.fi. Kilpailuun valmistautumisen vuoksi kannattaa ilmoittaa kiinnostuksensa osallistua hyvissä ajoin (syksyllä 2025), sillä joukkueen enimmäiskoko on määritelty ennakkoon.


Taitaja2026-ammattitaitokilpailut, Tuusula, 18.-21.5.2026, ”TulevaisuudenOsaaja”.
Taitaja-kilpailuista kiinnostunut opiskelija on yhteydessä omaan opettajaan, oman toimipaikan Taitaja-yhdyshenkilöön, tai joukkueenjohtajaan: janne.turtiainen@edu.hel.fi. Ilmoittautuminen semifinaaleihin on käynnissä 6.10.-14.11.2025. Semifinaalit järjestetään viikolla viisi (5).


SAKUstars

SAKUstars on valtakunnallinen ikärajaton kulttuurikilpailu kaikille ammattiin opiskeleville. Kilpailla voi eri taiteenlajeissa esimerkiksi musiikissa, kuvataiteissa, tanssitaiteissa, sanataiteissa, näyttämötaiteissa ja talentissa. Kilpailuissa on sarjoja sekä ennakkoon lähetettäville töille että paikan päällä livenä esitettäville ja tehtäville kilpailutöille. Tapahtuma järjestetään vuosittain eri oppilaitoksissa. SAKUstars kilpailuun osallistuminen on osa opintoja.

Taitaja

Taitaja on vuosittain järjestettävä tapahtuma, jossa ammatillisen koulutuksen opiskelijat kilpailevat ammattitaidon suomenmestaruudesta noin 45 eri ammattialalla. Kilpailuun voi osallistua kilpailuvuonna 22 vuotta täyttävät ja sitä nuoremmat ammatillisessa tutkinnossa opiskelevat. Osassa kilpailulajeista on poikkeuksia ikärajoissa, jolloin kilpailijan on opiskeltava alan perustutkintoa. Mikäli sinulle on tehty erityisen tuen päätös tai vaativan erityisen tuen päätös, voit halutessasi osallistua myös TaitajaPLUS-kilpailun lajeihin. TaitajaPLUS-kilpailulajit ovat ikärajattomia. Ammattitaitokilpailuihin osallistuminen on osa opintoja.

Se on hyvä mahdollisuus, johon monet yrittää päästä. Tulee hyvä mieli, kun on oikeasti jotain ns. todistamassa, että on hyvä.

Opiskelijalta saatu palaute kilpailuiden jälkeen

Toimi näin:

  1. 1
    Onko sinulla innostusta ja halua sitoutua kilpailutoimintaan?

    Juttele osallistumisesta kilpailuun toimipaikkasi kilpailun yhdyshenkilönä toimivan opettajan tai joukkueenjohtajan kanssa. Opettaja tai joukkueenjohtaja kertoo sinulle onko ilmoittautumisesi hyväksytty.

    Jos et tiedä kuka yhdyshenkilönä toimiva opettaja on, kysy lisätietoa joukkueenjohtajalta:
    SAKUstars taide- ja kulttuurikilpailut: Pia Korpela, pia.korpela@edu.hel.fi
    Taitaja-ammattitaitokilpailut: Janne Turtiainen, janne.turtiainen@edu.hel.fi

  2. 2
    Keskustele tavoitteista ja valmistautumisesta kilpailuun

    Pohdi ja juttele opettajan kanssa sinun tavoitteista ja miten voit valmistautua kilpailuun opintojen aikana.

    Mieti mikä on tavoitteesi kilpailussa ja miten onnistut sen saavuttamaan (hankkia kokemusta, kokeilla jotain uutta, tai voittaa sarjasi/ ammattialasi kilpailu). Esimerkiksi pohtimalla vahvuuksiasi ja missä kaipaat lisää osaamista. Muista, että kilpailussa hyvin pärjääminen ja voittaminen vaatii sinulta ahkeruutta tavoitteen saavuttamisessa. Osallistu opintoihin aktiivisesti.

    Taitaja-ammattitaitokilpailuissa joukkueenjohtaja voi auttaa erikseen sovitusti kilpailuun valmistautumisessa, esimerkiksi Huippuosaajana Toimimisen tutkinnon osan opintojen yhteydessä.

  3. 3
    Muista mahdollisuudet edistää opintojasi

    Kilpailutoimintaan osallistuminen on osa opiskelijan opintoja. Esimerkiksi Taitaja-ammattitaitokilpailun semifinaaliin tai finaaliin osallistuva opiskelija voi hankkia osaamista tutkinnon osaan tai suorittaa sovitusti näytön tai osanäytön kilpailun yhteydessä. SAKUstars taide- ja kulttuurikilpailuun osallistuvalla on mahdollisuus edistää opintojaan kaikille yhteisissä tutkinnon osan opinnoissa, kuten taide- ja luova ilmaisu.

Opiskelija kilpailutilanteessa laittamassa jälkiruokia kulhoihin.

Huippuosaajana toimiminen

Kilpailutoiminta on mahdollisuus tukea opiskelijan yksilöllisiä polkuja, kohti oman alansa huippuosaamista.

Huippuosaajana toimiminen on ammatillinen valinnainen tutkinnon osa. Sen laajuus on 15 osaamispistettä ja sen voi valita osaksi opintoja jokaisessa perustutkinnossa. Huippuosaajana toimiminen soveltuu opiskelijalle, joka haluaa syventää opiskeltavan alan osaamista, haastaa itseään tai saada uutta motivaatiota opintoihin.

Huippuosaajana toimimisen opinnoissa innostuneet opiskelijat pääsevät etsimään alansa alueen, jossa haluavat harjoitella huippuosaamista ja päästä sisälle siihen, mitä kaikkea alalla voi tehdä

Taneli Ylinen, Stadin ammattiopiston Hiusalan opettaja ja tulevaisuuden Taitajien tekijä
Ammattitaidon Europpanmestaruus -kilpailuihin osallistunut opiskelija juhlii pronssimitallia Suomen lippu käsissään.

Kansainväliset
ammattitaitokilpailut

Taitaja-kilpailun lisäksi voit näyttää osaamistasi kansainvälisissä ammattitaitokilpailuissa. Suomea edustaa vuosittain ammattitaitomaajoukkue EuroSkills- ja WorldSkills-kilpailuissa. Suomen virallinen ammattitaitomaajoukkue valitaan Skills Finland ry:n järjestämien erillisten karsintakilpailuiden kautta. Kansainvälisellä tasolla kilpaileminen ei vaadi aiempaa kilpailukokemusta, toimintaan sitoutuminen ja tavoitteellinen työ tavoitteiden saavuttamiseen on sitäkin tärkeämpää.

Kilpailijat rakentavat puista kantotelinettä.

Taitaja9

Kädentaitokilpailu 7.-9.-luokkalaisille, jossa kilpaillaan kolmen hengen joukkueissa.

Taitaja9 on hyväntuulinen ja toiminnallinen kädentaitokilpailu, joka on myös hauska tapa tutustua eri ammattialoihin. Kilpailu on leikkimielinen, mutta tehtävät vaativat näppäryyttä ja luovuutta. Stadin AO toimii Helsingin Taitaja9-paikalliskilpailuita vuosittain järjestävänä oppilaitoksena. Opiskelijamme osallistuvat esimerkiksi tehtäväpisteiden suunnitteluun ja toimivat kilpailun tuomareina.

Alumnitoiminta

Oletko opiskellut Stadin ammattiopistossa tai sen edeltävissä oppilaitoksissa? Oletko osallistunut kilpailutoimintaan tai töissä alalla josta valmistuit? Haluatko jakaa osaamistasi esimerkiksi ammattitaitokilpailuiden työelämätuomarina?

Stadin AO:n kilpailutoimintaan osallistuneiden opiskelijoiden ja meiltä valmistuneiden alumnitoiminta on käynnistynyt. Liittyminen on vapaaehtoista ja päätät itse millaisiin tilaisuuksiin haluat osallistua.

Vaihtoehtoina esimerkiksi alumnien yhteisiä tilaisuuksia, opiskelija-mentorointia tai sovitusti Team Stadi -joukkueen tilaisuuksissa vierailua. Järjestämme myös kilpailuita, joihin alumnimme ovat lämpimästi tervetulleita työelämätuomareiksi.

Stadin AO:n kilpailutoiminnan alumnitoiminnasta voit kysyä lisätietoa: janne.turtiainen@edu.hel.fi

Kuvien lähde: Skills Finland/ Taitaja -materiaalipankki