Kilpailutoiminta

Mikä on sinun juttusi?
Oletko hyvä alasi opinnoissa ja kaipaat haastetta? Harrastatko taidetta, urheilua tai soivatko sävelesi kauniisti? Osallistu kilpailutoimintaan ja voita itsesi!
Meillä Stadin AO:ssa tuetaan opiskelijoiden vahvuuksien ja lahjakkuuksien kehittymistä, tarjoamalla mahdollisuuksia ottaa osaa erilaisiin ammattitaito-, kulttuuri- ja urheilukilpailuihin. Kilpailutoiminnassa pääset haastamaan itsesi ja saat hauskan kokemuksen, joka mahdollistaa myös verkostoitumisen alasi muiden kilpailijoiden kanssa. Osallistuminen edistää opintojasi ja kertoo työelämälle aktiivisuudesta, paineensietokyvystä sekä näyttää myös hyvältä CV:ssä. – Oletko sinä seuraava Team Stadin jäsen?
SAKUstars
SAKUstars on valtakunnallinen ikärajaton kulttuurikilpailu kaikille ammattiin opiskeleville. Kilpailla voi eri taiteenlajeissa esimerkiksi musiikissa, kuvataiteissa, tanssitaiteissa, sanataiteissa, näyttämötaiteissa ja talentissa. Kilpailuissa on sarjoja sekä ennakkoon lähetettäville töille että paikan päällä livenä esitettäville ja tehtäville kilpailutöille. Tapahtuma järjestetään vuosittain eri oppilaitoksissa. SAKUstars kilpailuun osallistuminen on osa opintoja.
Stadin AO:n opiskelijat voivat ilmoittautua kilpailuun oman toimipaikan SAKUstars-yhdyshenkilönä toimivalle opettajalle. Opettaja keskustelee opiskelijan kanssa eri lajeista, ennakko- ja livesarjoista ja kilpailuun osallistumisen käytännönjärjestelyistä. Kisaan ilmoittautumisen viimeinen ajankohta on vuoden alussa helmikuussa. Stadin AO vastaa kilpailuista syntyvistä kustannuksista kilpailun aikana (ilmoittautumismaksu, kisamatka, yöpyminen, ruokailut).
SAKUstars -joukkueenjohtaja vuosina 2024-2025 on lehtori Pia Korpela, pia.korpela@edu.hel.fi
Tarkempaa tietoa SAKUstars-tapahtumasta voi lukea järjestäjän verkkosivuilta.
Taitaja
Taitaja on vuosittain järjestettävä tapahtuma, jossa ammatillisen koulutuksen opiskelijat kilpailevat ammattitaidon suomenmestaruudesta noin 45 eri ammattialalla. Kilpailuun voi osallistua kilpailuvuonna 22 vuotta täyttävät ja sitä nuoremmat ammatillisessa tutkinnossa opiskelevat. Osassa kilpailulajeista on poikkeuksia ikärajoissa, jolloin kilpailijan on opiskeltava alan perustutkintoa. Mikäli sinulle on tehty erityisen tuen päätös tai vaativan erityisen tuen päätös, voit halutessasi osallistua myös TaitajaPLUS-kilpailun lajeihin. TaitajaPLUS-kilpailulajit ovat ikärajattomia. Ammattitaitokilpailuihin osallistuminen on osa opintoja.
Voit osallistua, jos olet 15-21-vuotias (voit kilpailuvuonna täyttää 22 vuotta) ja opiskelet ammatillista tutkintoa. Kilpailussa on myös vuosittain vaihtuvia lajeja, jotka ovat ikärajattomia. Niihin voi osallistua minkä ikäinen opiskelija tahansa.
Keskustele kilpailuun osallistumisesta ja tavoitteistasi ensin oman opettajasi kanssa. Mikäli kilpailuun osallistuminen onnistuu, opettajasi ilmoittaa tietosi toimipaikan Taitaja-yhdyshenkilönä toimivalle opettajalle tai joukkueenjohtajalle. Kilpailuun osallistuminen on osa opintojasi ja Stadin AO vastaa kilpailuista syntyvistä perusosallistumiskuluista kilpailun aikana (ilmoittautumismaksu, kisamatka, yöpyminen, ruokailut).
Taitaja ja TaitajaPlus ovat kaksivaiheisia kilpailuja, joissa semifinaalin kautta edetään finaaliin. Ennen valtakunnallisia semifinaaleja voidaan tarvittaessa järjestää oppilaitoksen sisäisiä karsintakilpailuja.
Taitajan vuosittaiset semifinaalikilpailut järjestetään eri oppilaitoksissa viikolla 5. Tarkemmat tiedot kunkin vuoden Taitaja-tapahtumasta voi lukea järjestäjän verkkosivuilta.
Haluatko kysyä lisää Taitaja-kilpailutoiminnasta? Ole rohkeasti yhteydessä: janne.turtiainen@edu.hel.fi, 040 630 0510
Taitaja nyt ja tulevaisuudessa
- Taitaja 2026, Tuusula
- Taitaja 2027, Helsinki, Skill games (järjestetään samanaikaisesti kansainvälisen Abilympics-kilpailun kanssa)
- Taitaja2028 Joensuu
Kilpailutoimintaan mukaan lähteminen on ensiluokkainen väylä tuoda sen hetkistä osaamista näkyväksi. Ammattitaitokilpailu on hauska kokemus, joka mahdollistaa myös alasi muiden opiskelijoiden kanssa verkostoitumisen ja uuden oppimisen. Edistät osallistumalla myös opintojasi. Osallistuminen kertoo työelämälle valmiudesta laittaa itsesi likoon, kestää paineita ja näyttää myös hyvältä CV:ssä.
Hyödyt opiskelijalle | Hyödyt opettajalle |
---|---|
Vahvistaa ammattiosaamista, kehittää ammattitaitoa | Kollegoiden tapaaminen ja verkostoituminen |
Mahdollisuus verrata omaa sen hetken osaamista muihin kilpailijoihin | Tietoa opetuksen toteuttamisesta muualta ja uusien hyvien ideoiden saamineen omaan opetukseen |
Tutustuu uusiin ihmisiin, verkostoituu muiden oppilaitosten opiskelijoiden kanssa | Ammattitaidon kehittyminen ja arviointiosaamisen kehittyminen |
Oppii uusia asioita ja toimintatapoja | Opetuksen kehittäminen |
Saa varmuutta ja rohkeutta omaan tekemiseen | Hyvien ideoiden ja käytäntöjen jakaminen työyhteisössä |
Kehittää asiakaspalvelutaitoja ja esiintymistaitoja | |
Paineensietokyky kehittyy, kyky toimia myös yllättävissä tilanteissa |
Se on hyvä mahdollisuus, johon monet yrittää päästä. Tulee hyvä mieli, kun on oikeasti jotain ns. todistamassa, että on hyvä.
Opiskelijalta saatu palaute kilpailuiden jälkeen
Toimi näin:
-
1Onko sinulla innostusta ja halua sitoutua kilpailutoimintaan?
Juttele osallistumisesta kilpailuun toimipaikkasi kilpailun yhdyshenkilönä toimivan opettajan tai joukkueenjohtajan kanssa. Opettaja tai joukkueenjohtaja kertoo sinulle onko ilmoittautumisesi hyväksytty.
Jos et tiedä kuka yhdyshenkilönä toimiva opettaja on, kysy lisätietoa joukkueenjohtajalta:
SAKUstars taide- ja kulttuurikilpailut: Pia Korpela, pia.korpela@edu.hel.fi
Taitaja-ammattitaitokilpailut: Janne Turtiainen, janne.turtiainen@edu.hel.fi -
2Keskustele tavoitteista ja valmistautumisesta kilpailuun
Pohdi ja juttele opettajan kanssa sinun tavoitteista ja miten voit valmistautua kilpailuun opintojen aikana.
Mieti mikä on tavoitteesi kilpailussa ja miten onnistut sen saavuttamaan (hankkia kokemusta, kokeilla jotain uutta, tai voittaa sarjasi/ ammattialasi kilpailu). Esimerkiksi pohtimalla vahvuuksiasi ja missä kaipaat lisää osaamista. Muista, että kilpailussa hyvin pärjääminen ja voittaminen vaatii sinulta ahkeruutta tavoitteen saavuttamisessa. Osallistu opintoihin aktiivisesti.
Taitaja-ammattitaitokilpailuissa joukkueenjohtaja voi auttaa erikseen sovitusti kilpailuun valmistautumisessa, esimerkiksi Huippuosaajana Toimimisen tutkinnon osan opintojen yhteydessä.
-
3Muista mahdollisuudet edistää opintojasi
Kilpailutoimintaan osallistuminen on osa opiskelijan opintoja. Esimerkiksi Taitaja-ammattitaitokilpailun semifinaaliin tai finaaliin osallistuva opiskelija voi hankkia osaamista tutkinnon osaan tai suorittaa sovitusti näytön tai osanäytön kilpailun yhteydessä. SAKUstars taide- ja kulttuurikilpailuun osallistuvalla on mahdollisuus edistää opintojaan kaikille yhteisissä tutkinnon osan opinnoissa, kuten taide- ja luova ilmaisu.

Huippuosaajana toimiminen
Kilpailutoiminta on mahdollisuus tukea opiskelijan yksilöllisiä polkuja, kohti oman alansa huippuosaamista.
Huippuosaajana toimiminen on ammatillinen valinnainen tutkinnon osa. Sen laajuus on 15 osaamispistettä ja sen voi valita osaksi opintoja jokaisessa perustutkinnossa. Huippuosaajana toimiminen soveltuu opiskelijalle, joka haluaa syventää opiskeltavan alan osaamista, haastaa itseään tai saada uutta motivaatiota opintoihin.
Huippuosaajana toimiminen
Osana kilpailutoimintaan osallistumista, opiskelija voi suunnitella suorittavansa Huippuosaajana toimimisen tutkinnon osan. Tutkinnon osa soveltuu kilpailutoiminnassa ja työelämässä suoritettavaksi.
Opintojen aikana tehdään mm. kehittämissuunnitelman, hankitaan itsenäisesti tietoa ja suoritetaan alan vaativia suunnittelua- ja osaamista mittaavia toiminnallisia esimerkkitehtäviä itsenäisesti ja tiimissä, sekä arvioidaan omaa toimintaa ja opittuja asioita. Huippuosaajana toimimisen opinnoissa opiskelija kulkee tavoitteellisesti kohti oman alansa huippuosaamista.
Opiskelija voi myös kartoittaa ammattialansa alueen ja etsiä yrityksen kotimaassa tai ulkomailla, jossa on alansa vaativimpia työtehtävien osaamista, joita ei perusopinnoissa ole oppilaitoksessa tarjolla. – Myös työelämä voi ilmoittaa kiinnostavista yhteistyöprojekteista ja työssäoppimispaikoista, joissa opiskelijalla on mahdollisuus saada harjoitusta alan vaativista suunnittelu- ja työtehtävissä tai erikoistekniikoista.
Näytön suorittaminen kilpailutoiminnassa
Tutkinnon osan voi suorittaa osallistumalla kilpailutoimintaan. Kilpailutoiminnassa näytöt tai osanäytöt voi suorittaa esimerkiksi Taitaja-ammattitaitokilpailuiden semifinaalissa, tai finaalissa. Opiskelija voi myös suunnitella tekevänsä osanäytön kilpailuissa ja loppunäytön työelämässä, suunnittelemalla laajemman kokonaisuuden osaamisen näyttämisen yhteyteen.
Näytön suorittaminen työelämässä
Huippuosaajana toimimisen tutkinnon osan näytön voi suorittaa myös työelämässä:
- ammattialan työympäristö / yritys, jossa vaativia alan työtehtäviä tai erikoistekniikoita
- vaativiin menetelmiin tai hoitotoimenpiteisiin perehtyminen, asiakkaiden tai potilaiden kohtaaminen, tukeminen ja hoitaminen
- á la carte- tai tilaus- ja juhlaruokien valmistusta tarjoava yritys
- alan vaativat suunnittelu- ja työtehtävät tapahtumissa/messuilla
- työelämäprojekti tai yhteistyöprojekti lukion tai järjestön kanssa
- teatteri- ja näyttämöalan produktion tai muotinäytöksen järjestely ja toteutus
- Sosiaaliseen mediaan portfolio alan työtehtävistä (esim. Instagramissa, ei tarvitse olla julkinen)
- tavoitteet sopien, kansainvälinen työelämäjakso

Huippuosaajana toimimisen opinnoissa innostuneet opiskelijat pääsevät etsimään alansa alueen, jossa haluavat harjoitella huippuosaamista ja päästä sisälle siihen, mitä kaikkea alalla voi tehdä
Taneli Ylinen, Stadin ammattiopiston Hiusalan opettaja ja tulevaisuuden Taitajien tekijä

Kansainväliset
ammattitaitokilpailut
Taitaja-kilpailun lisäksi voit näyttää osaamistasi kansainvälisissä ammattitaitokilpailuissa. Suomea edustaa vuosittain ammattitaitomaajoukkue EuroSkills- ja WorldSkills-kilpailuissa. Suomen virallinen ammattitaitomaajoukkue valitaan Skills Finland ry:n järjestämien erillisten karsintakilpailuiden kautta. Kansainvälisellä tasolla kilpaileminen ei vaadi aiempaa kilpailukokemusta, toimintaan sitoutuminen ja tavoitteellinen työ tavoitteiden saavuttamiseen on sitäkin tärkeämpää.
EuroSkills-kilpailu on ammattiosaamisen euroopanmestaruuskilpailu, joka järjestetään parillisina vuosina. Tapahtuma on tarkoitettu kilpailuvuonna 25 vuotta täyttäville tai sitä nuoremmille ammattiosaajille. Kilpailuun valitaan lajikohtaisesti valtakunnallisten karsintakilpailujen kautta ammattitaidon kilpailulajeissa, joissa on suunnitelmallinen valmennustoiminta, jota koordinoi lajikohtainen lajipäällikkö.
EuroSkills-kilpailun eri vaiheet
Valtakunnallisen karsintakilpailun kautta esitetään nimettäväksi Skills Finland ry:lle lajikohtainen maajoukkue-edustaja. Kilpailuun valmentautuminen on suunnitelmallista ja sitä johtaa Skills Finland ry.
Maajoukkue-edustajaksi valittu henkilö edustaa Suomea ja Suomen ammatillista koulutusta kansainvälisessä kilpailussa ja muissa erikseen sovittavissa tapahtumissa. Kilpailija sitoutuu valmennukseen sekä edustamaan taustatahoaan erikseen sovittavissa tilanteissa ja tapahtumissa.
Kilpailulajien valmennusryhmiin osallistumisesta saa lisätietoa omalta opettajalta ja Stadin AO:n kilpailutoiminnan koordinaattorilta.
Kilpailuun osallistuminen on osa opintoja, jolloin kilpailun perusosallistumiskuluista vastaa oppilaitos.
Tulevat EuroSkills-kilpailut
- EuroSkills 2025, Herning (Tanska) 9.–13.9.2025
- EuroSkills 2027, Dusseldorf (Saksa)
WorldSkills-kilpailu on ammattiosaamisen maailmanmestaruuskilpailu, joka järjestetään parittomina vuosina. Tapahtuma on tarkoitettu kilpailuvuonna 22 vuotta täyttäville tai sitä nuoremmille ammattiosaajille. Kilpailuun valitaan lajikohtaisesti valtakunnallisten karsintakilpailujen kautta ammattitaidon kilpailulajeissa, joissa on suunnitelmallinen valmennustoiminta, jota koordinoi lajikohtainen lajipäällikkö.
WorldSkills-kilpailun eri vaiheet
Valtakunnallisen karsintakilpailun kautta esitetään nimettäväksi Skills Finland ry:lle lajikohtainen maajoukkue-edustaja. Kilpailuun valmentautuminen on suunnitelmallista ja sitä johtaa Skills Finland ry.
Maajoukkue-edustajaksi valittu henkilö edustaa Suomea ja Suomen ammatillista koulutusta kansainvälisessä kilpailussa ja muissa erikseen sovittavissa tapahtumissa. Kilpailija sitoutuu valmennukseen sekä edustamaan taustatahoaan erikseen sovittavissa tilanteissa ja tapahtumissa.
Kilpailulajien valmennusryhmiin osallistumisesta saa lisätietoa omalta opettajalta ja Stadin AO:n kilpailutoiminnan koordinaattorilta.
Kilpailuun osallistuminen on osa opintoja, jolloin kilpailun perusosallistumiskuluista vastaa oppilaitos.
Tulevat WorldSkills-kilpailut
- WorldSkills 2026, Shanghai, China
- WorldSkills 2028, Aichi, Japan
Abilympics-kilpailu on erityistä tukea tarvitsevien ammattiosaajien maailmanmestaruuskilpailut. Kilpailun tarkoituksena on edistää ammatillisen erityisopetuksen tunnettuutta ja arvostusta maailmalla sekä lisätä yhteistyötä oppilaitosten ja työelämän välillä. Kilpailussa ei ole ikärajaa. Abilympics-kilpailu järjestetään joka neljäs vuosi.
Kilpailuun valitaan kilpailijat erillisen haun/karsinnan kautta, jota hallinnoi Skills Finland ry. Maajoukkue-edustajaksi valittu henkilö edustaa Suomea ja ammatillista koulutusta sekä ammatillista erityisopetusta.
Tulevat abilympics-kilpailut
Abilympics 2027 -kilpailu järjestetään seuraavaksi Helsingin messukeskuksessa yhdessä Taitaja2027-kilpailun kanssa Skills Games -suurtapahtumana 10.–13.5.2027.

Taitaja9
Kädentaitokilpailu 7.-9.-luokkalaisille, jossa kilpaillaan kolmen hengen joukkueissa.
Taitaja9 on hyväntuulinen ja toiminnallinen kädentaitokilpailu, joka on myös hauska tapa tutustua eri ammattialoihin. Kilpailu on leikkimielinen, mutta tehtävät vaativat näppäryyttä ja luovuutta. Stadin AO toimii Helsingin Taitaja9-paikalliskilpailuita vuosittain järjestävänä oppilaitoksena. Opiskelijamme osallistuvat esimerkiksi tehtäväpisteiden suunnitteluun ja toimivat kilpailun tuomareina.
Kannustamme kaikkia yläkouluja osallistumaan Taitaja9-kilpailuun. Se antaa oppilaille erilaisen koulupäivän ja tutustuttaa innokkaasti ammatilliseen koulutukseen. Kilpailupäivän jälkeen oppilaanohjaaja tai opinto-ohjaaja voi keskustella oppilaiden kanssa kilpailupäivästä ja löytää uusia näkökulmia oppilaanohjaukseen. Osallistumisesta lisätietoa: janne.turtiainen@edu.hel.fi
Kilpailun kolme vaihetta
Samasta koulusta voi Helsingin paikalliskilpailuun osallistua useampia joukkueita. Joukkueet ovat kolmihenkisiä, ja osallistujien tulee olla 7.–9.-luokkalaisia. Kussakin joukkueessa saa olla eri luokkien ja luokka-asteiden oppilaita, mutta joukkueen jäsenten tulee olla samasta koulusta.
Taitaja9 on kolmivaiheinen joukkuekilpailu:
- Paikalliskilpailut, joista parhaiten menestyneet joukkueet jatkavat oman alueensa aluekilpailuun.
- Aluekilpailut, joista alueen parhaat joukkueet jatkavat valtakunnalliseen finaaliin.
- Finaali, joka järjestetään keväisin valtakunnallisen Taitaja-tapahtuman yhteydessä.
Helsingin paikalliskilpailuihin osallistuu joukkueita eri puolilta Helsingin yläkouluja. Paikalliskilpailun aiempien voittajien listaa on alettu keräämään vuodesta 2019 alkaen. Mikäli samana vuonna paikalliskilpailu on järjestetty lähikilpailuna ja digipelinä, Helsingin paras ratkeaa aluekilpailun sijoituksen perusteella. Paikalliskilpailun paras yläkoulu palkitaan kiertopokaalilla.
Vuosi | Yläkoulu | Joukkueen nimi |
2019 | Maunulan yhteiskoulu | Team Nakki |
2020 | Pitäjänmäen peruskoulu | Tyttelit |
2021 | Haagan peruskoulu | Haaga big brains |
2022 | Haagan peruskoulu | The King’s Man |
2023 | Pitäjänmäen peruskoulu | Pitskun ananakset |
2024 | Töölön yhteiskoulu | TYKin Jantterit |
Stadin AO:n eri alojen opiskelijat ja henkilökunta osallistuvat Taitaja9-paikalliskilpailuiden järjestämiseen. Paikalliskilpailun järjestelyissä on mahdollisuus tehdä työelämäyhteistyötä ja edistää oppilaitoksen ja työelämän vuorovaikutusta. Yhteistyö voi olla esimerkiksi ammattialan kilpailutehtävän suunnitteleminen yhdessä alan opiskelijoiden kanssa. Taitaja9-kilpailuun osallistuvat yläkoululaiset saavat innostavan tavan tutustua kyseiseen ammattiin ja yritys edistää alan hyvää mielikuvaa. Kilpailuun osallistumisen myötä yritys voi myös halutessaan toimia palkintokumppanina, esimerkiksi tarjoamalla parhaiten sijoittuneille joukkueille pienen muistamisen.
Kuvien lähde: Skills Finland/ Taitaja -materiaalipankki