Elintarvikealan perustutkinto
Leipuri-kondiittori • Elintarvikkeiden valmistaja
Elintarvikealan perustutkinnon suorittanut toimii elintarvikealan työtehtävissä omavalvonnan ja elintarvikehygienian edellyttämällä tavalla. Hän varmistaa tuotteiden tuoteturvallisuuden ja laadun valmistusprosessin eri vaiheissa.
Stadin AO:ssa elintarvikealan perustutkinnossa voi valmistua joko leipuri-kondiittoriksi tai elintarvikkeiden valmistajaksi.
Lue lisää Stadin AO:n koulutuksesta ePerusteista.
Stadin AO:ssa elintarvikealan koulutusta järjestetään Prinsessantien toimipaikassa (Roihuvuori).
Elintarvikkeiden valmistaja
Elintarvikkeiden valmistaja (elintarviketeknologian osaamisala) työskentelee valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä elintarviketeollisuudessa, pienimuotoisessa elintarvikkeiden valmistuksessa tai elintarvikeliikkeiden myymälätoiminnoissa.
Työssä valmistettavia ja käsiteltäviä elintarvikkeita ovat esimerkiksi valmisruoka-, kasvis-, marja-, kala- ja lihatuotteet sekä erilaiset juomat, välipalatuotteet, jälkiruoat ja jäätelöt.
Alan työtehtäviä
- valmistaa pientuotannossa tai teollisessa prosessissa erilaisia elintarvikkeita
- elintarvikkeiden pakkaaminen ja myyntitehtävät
- työtilojen, koneiden ja laitteiden puhtaanapito
Työhön liittyviä vaatimuksia
- yhteistyö- ja tiimityöskentelytaidot
- omatoimisuus ja joustavuus
- huolellisuus, luotettavuus ja vastuullisuus
- halu tuottaa asiakkaalle laadukkaita tuotteita
Työnantajia
- elintarvikealan yritykset
- elintarviketeollisuus
- tukkuliikkeet
- vähittäiskaupat
Henkilökohtaiset ominaisuudet
- organisointikyky
- ripeä työote
- hyvä paineensietokyky
- hyvät ongelmanratkaisutaidot
- hyvä fyysinen kunto
Leipuri-kondiittori
Leipuri-kondiittorilla (leipomoalan osaamisala) on valmiudet työskennellä erilaisissa leipomo- ja elintarvikealan työtehtävissä. Leipuri-kondiittori osaa valmistaa tuotteita sekä käsityövaltaisessa, että teollisessa tuotannossa.
Opinnoissa painotetaan käsillä tekemisen taitoja. Leipuri-kondiittori valmistaa erilaisia ruokaleipä-, kahvileipä- ja konditoriatuotteita.
Alan työtehtäviä
- ruokaleipä-, kahvileipä-, eines- ja konditoriatuotteiden valmistus, esimerkiksi pullat, leivät, pasteijat, kakut ja leivokset
- leipomotuotteiden pakkaaminen, varastointi ja myynti
- työtilojen, koneiden ja laitteiden puhtaanapito
Työhön liittyviä vaatimuksia
- yhteistyö- ja tiimityöskentelytaidot
- omatoimisuus ja joustavuus
- hyvät kädentaidot ja luovuus
- huolellisuus, luotettavuus ja vastuullisuus
- halu tuottaa asiakkaalle laadukkaita tuotteita
Työnantajia
- leipomot
- konditoriat
- kahvilat
- ravintolat
- pitopalveluyritykset
Henkilökohtaiset ominaisuudet
- organisointikyky
- hyvät kädentaidot ja luovuus
- hyvä paineensietokyky
- hyvät ongelmanratkaisutaidot
- hyvä fyysinen kunto
Huomioitavaa
- Henkilölle, joka sairastaa allergista nuhaa tai astmaa ei suositella hakeutumista elintarvikealan opintoihin, koska alalla ollaan tekemisissä jauhopölyn kanssa.
- Elintarviketyöntekijä ei voi käyttää työsalissa koruja tai lävistyksiä. Myös rakennekynnet, tekoripset sekä kynsilakka ovat kiellettyjä.
- Erilaiset ruoka-aineallergiat ja eettiset vakaumukset voivat rajoittaa merkittävästi osaamisen hankkimista ja alan tutkinnon suorittamista.
- Elintarvikealan perustutkinnon ammattitaitovaatimuksiin on kirjattu mm. erilaisten raaka-aineiden käsitteleminen sekä raaka-aineiden tuoreuden ja laadun aistinvarainen arviointi.
- Elintarvikealan opiskelijan tulee voida käsitellä opetuksen aikana kaikkia käytettäviä raaka-aineita.
Lisäksi tartuntatautilaki (1227/2016) velvoittaa työnantajaa vaatimaan elintarvikeriskityötä tekevältä selvityksen siitä, ettei hän sairasta salmonelloosia eli salmonella bakteerin aiheuttamaa tautia. Opintojen alussa opiskelija täyttää salmonellaa koskevan lausuntolomakkeen.
Hae meille!
Stadin ammatti- ja aikuisopistoon voi hakea opiskelemaan joustavasti ympäri vuoden.