Tervetuloa uudistuneille verkkosivuillemme! Stadin AO:n verkkosivut ovat nyt osa hel.fi-sivuja.

Elintarvikealan perustutkinto

Kaksi elintarvikealan opiskelijaa leipoo piirakoita.

Leipuri-kondiittori • Elintarvikkeiden valmistaja

Elintarvikealan perustutkinnon suorittanut toimii elintarvikealan työtehtävissä omavalvonnan ja elintarvikehygienian edellyttämällä tavalla. Hän varmistaa tuotteiden tuoteturvallisuuden ja laadun valmistusprosessin eri vaiheissa.

Stadin AO:ssa elintarvikealan perustutkinnossa voi valmistua joko leipuri-kondiittoriksi tai elintarvikkeiden valmistajaksi.

Lue lisää Stadin AO:n koulutuksesta ePerusteista.

Stadin AO:ssa elintarvikealan koulutusta järjestetään Prinsessantien toimipaikassa (Roihuvuori).

Elintarvikkeiden valmistaja

Elintarvikkeiden valmistaja (elintarviketeknologian osaamisala) työskentelee valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä elintarviketeollisuudessa, pienimuotoisessa elintarvikkeiden valmistuksessa tai elintarvikeliikkeiden myymälätoiminnoissa.

Työssä valmistettavia ja käsiteltäviä elintarvikkeita ovat esimerkiksi valmisruoka-, kasvis-, marja-, kala- ja lihatuotteet sekä erilaiset juomat, välipalatuotteet, jälkiruoat ja jäätelöt.

Alan työtehtäviä

  • valmistaa pientuotannossa tai teollisessa prosessissa erilaisia elintarvikkeita
  • elintarvikkeiden pakkaaminen ja myyntitehtävät
  • työtilojen, koneiden ja laitteiden puhtaanapito

Työhön liittyviä vaatimuksia

  • yhteistyö- ja tiimityöskentelytaidot
  • omatoimisuus ja joustavuus
  • huolellisuus, luotettavuus ja vastuullisuus
  • halu tuottaa asiakkaalle laadukkaita tuotteita

Työnantajia

  • elintarvikealan yritykset
  • elintarviketeollisuus
  • tukkuliikkeet
  • vähittäiskaupat

Henkilökohtaiset ominaisuudet

  • organisointikyky
  • ripeä työote
  • hyvä paineensietokyky
  • hyvät ongelmanratkaisutaidot
  • hyvä fyysinen kunto

Leipuri-kondiittori

Leipuri-kondiittorilla (leipomoalan osaamisala) on valmiudet työskennellä erilaisissa leipomo- ja elintarvikealan työtehtävissä. Leipuri-kondiittori osaa valmistaa tuotteita sekä käsityövaltaisessa, että teollisessa tuotannossa.

Opinnoissa painotetaan käsillä tekemisen taitoja. Leipuri-kondiittori valmistaa erilaisia ruokaleipä-, kahvileipä- ja konditoriatuotteita.

Alan työtehtäviä

  • ruokaleipä-, kahvileipä-, eines- ja konditoriatuotteiden valmistus, esimerkiksi pullat, leivät, pasteijat, kakut ja leivokset
  • leipomotuotteiden pakkaaminen, varastointi ja myynti
  • työtilojen, koneiden ja laitteiden puhtaanapito

Työhön liittyviä vaatimuksia

  • yhteistyö- ja tiimityöskentelytaidot
  • omatoimisuus ja joustavuus
  • hyvät kädentaidot ja luovuus
  • huolellisuus, luotettavuus ja vastuullisuus
  • halu tuottaa asiakkaalle laadukkaita tuotteita

Työnantajia

  • leipomot
  • konditoriat
  • kahvilat
  • ravintolat
  • pitopalveluyritykset

Henkilökohtaiset ominaisuudet

  • organisointikyky
  • hyvät kädentaidot ja luovuus
  • hyvä paineensietokyky
  • hyvät ongelmanratkaisutaidot
  • hyvä fyysinen kunto

Huomioitavaa

  • Henkilölle, joka sairastaa allergista nuhaa tai astmaa ei suositella hakeutumista elintarvikealan opintoihin, koska alalla ollaan tekemisissä jauhopölyn kanssa.
  • Elintarviketyöntekijä ei voi käyttää työsalissa koruja tai lävistyksiä. Myös rakennekynnet, tekoripset sekä kynsilakka ovat kiellettyjä.
  • Erilaiset ruoka-aineallergiat ja eettiset vakaumukset voivat rajoittaa merkittävästi osaamisen hankkimista ja alan tutkinnon suorittamista.
  • Elintarvikealan perustutkinnon ammattitaitovaatimuksiin on kirjattu mm. erilaisten raaka-aineiden käsitteleminen sekä raaka-aineiden tuoreuden ja laadun aistinvarainen arviointi.
  • Elintarvikealan opiskelijan tulee voida käsitellä opetuksen aikana kaikkia käytettäviä raaka-aineita.

Lisäksi tartuntatautilaki (1227/2016) velvoittaa työnantajaa vaatimaan elintarvikeriskityötä tekevältä selvityksen siitä, ettei hän sairasta salmonelloosia eli salmonella bakteerin aiheuttamaa tautia. Opintojen alussa opiskelija täyttää salmonellaa koskevan lausuntolomakkeen.

Hae meille!

Stadin ammatti- ja aikuisopistoon voi hakea opiskelemaan joustavasti ympäri vuoden.