Stadin AO:n nuorten työpajat ovat tärkeä silta työelämään ja opintoihin

Helsingin kaupunki panostaa nuorten työpajatoimintaan, jotta ilman työ- ja opiskelupaikkaa jääneiden nuorten syrjäytymisriski pienenisi. Stadin AO:n nuorten työpajat tarjoavat tekemällä oppimiseen perustuvaa valmennusta 18-29-vuotiaille helsinkiläisille työttömille työnhakijoille.

Antero Schwartz tietokoneen ääressä.
Antero Schwartz sai työpajassa hyvän käsityksen ohjelmoinnin mahdollisuuksista. Kuva: Sanna Wallenius

Työpajojen rooli on korostunut entisestään taantuman vuoksi: alle 25-vuotiaiden nuorten työttömyys on kasvanut Helsingissä vuodessa 29 prosenttia. Tammikuussa 2025 alle 29-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli liki 9000.

– Työpajoilla on tärkeä tehtävä varsinkin elämän nivelvaiheessa, jossa nuori pohtii vielä urasuunnitelmiaan tai odotettu opiskelupaikka onkin mennyt sivu suun, Stadin AO:n nuorten työpajojen opinnallistamisesta vastaava opettaja Jenni Pyhähuhta sanoo.

Työpajoihin voi hakeutua kuka tahansa työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautunut 18-29-vuotias helsinkiläinen. Tällä hetkellä Stadin AO:ssa on yksitoista erilaista työpajaa, joissa pureudutaan eri kädentaitoja korostaviin verstaisiin, kahvilatoimintaan, kirjoittamiseen, media-alaan sekä ohjelmointiin.

Pajajaksolle solmitaan kolmitahoinen työkokeilusopimus, joka tehdään Helsingin työllisyyspalvelujen, Stadin AO:n nuorten työpajan ja nuoren kanssa. Työpajaan osallistuva nuori saa työmarkkinatukea, kulukorvausta ja maksuttoman lounaan.

– Lähitulevaisuudessa tarjoamme Stadin AO:ssa työkokeilun rinnalla monipuolisemmin eri vaihtoehtoja uusien sopimus- ja valmennusmallien muodossa, joka mahdollistaa nopean aloituksen pajalla. Nämä luovat mahdollisuuden tarjota palveluja mahdollisimman laajalle joukolle helsinkiläisnuoria, jotka hyötyvät pajojen valmennuspalvelusta.

Pyhähuhta muistuttaa, että maksimissaan puolen vuoden mittainen työkokeilu simuloi oikeaa työelämää. Pajoihin tullaan viitenä päivänä viikossa ja edetään yksilöllisen valmennussuunnitelman mukaan. Kuuden tunnin päivät ovat intensiivisiä. Myös nuoren tilanteen mukaan räätälöidyt valmennusjaksot ovat mahdollisia.

– Yksi tavoite on, että nuoret pääsevät halutessaan tekemään pajajaksolla muodollista pätevyyttä näytöillä. Ne lyhentävät opiskeluaikaa mikäli nuori haluaa jatkaa tutkinto-opiskelua ammatillisessa oppilaitoksessa. Osatutkinto voi myös helpottaa töihin pääsyä.

Valmennusta työelämän ja arjen taitoihin

Nuorten työpajalle hakeudutaan hyvin erilaisista lähtökohdista. Nuorilla voi olla valitusta teemasta osaamista, jota he haluavat päivittää. Toiset aloittavat perusteista. Yksilölliset erot otetaan huomioon valmennuksessa.

Työvalmentaja Satu Anttila vastaa Stadin AO:n Digitalents Academy -työpajalaisten valinnasta, valmentaa nuoria pajajaksolla ja hoitaa jatkopolutusta.

– Usein nuorilla on tarvetta ihan työelämän ja arjen perustaitojen vahvistamiseen. Tämä korostuu varsinkin silloin, jos nuori on ollut pitkään työttömänä. Voin auttaa pajalaisia esimerkiksi CV:n tekemisessä tai virastoasioissa. Järjestämme myös oppilaitosvierailuja.

Sosiaalisten taitojen kasvattaminen ja ryhmässä toimiminen ovat iso osa työpajojen toimintaa. Verkostoituminen on kullanarvoista valuuttaa myös työelämässä.

– Saamme työpajoihin osallistuneilta nuorilta usein palautetta, että he olisivat halunneet olla mukana pidempäänkin kuin kuusi kuukautta. Se kertoo siitä, että pajoille on tarvetta ja niissä viihdytään, Anttila arvioi.

Stadin AO tunnetaan perinteisesti ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Nuorten työpajatoiminta on valmennusta, jonka tavoitteena on vahvistaa osallisuutta ja hyvinvointia, tunnistaa osaamista sekä valmentaa kohti koulutusta ja työtä.
Työpajatoiminta perustuu monialaiseen yhteistyöhön nuoriso-, työllisyys-, koulutus- ja sote-palveluissa, joka asettuu Stadin AO:lla ammatillisen koulutuksen rinnalle tärkeäksi palveluksi. Yhteistyö oppilaitoksen ja pajojen välillä luo monia uusia mahdollisuuksia nuorille.

Jenni Pyhähuhta ja Satu Anttila yhteiskuvassa.
Jenni Pyhähuhta ja Satu Anttila työskentelevät pajatoiminnan parissa. Kuva: Sanna Wallenius

Työpaja voi lyhentää opiskeluaikaa

Antero Schwartz, 27, ehti opiskella hyvinvointiteknologiaan keskittynyttä tieto- ja viestintätekniikkaa, mutta jätti opinnot kesken, kun ala ei tuntunutkaan omalta. Digitalents Academyyn hänet ohjattiin Helsingin työllisyyspalvelujen kautta.

– Innostuin, kun kuulin, että työpajassa keskitytään ohjelmointiin. Ajattelin, että olisi hyvä testata omaa motivaatiota ensin työpajajakson aikana ennen kuin haen opiskelemaan alaa. Minulla ei ollut minkäänlaista pohjaa ohjelmoinnista, joten aloitin ihan nollasta, Schwartz kertoo.

Digitalents Academyssa taidot karttuivat nopeasti. Kuuden kuukauden työkokeilun viimeisellä viikolla Antero osoitti osaamistaan näytössä ja sai opintosuorituksia 115 osaamispistettä, joka on yli puolet ammatillisesta perustutkinnosta. Ennen näyttöä suunnitellut opintosuoritukset hyväksytettiin Työllisyyspalveluiden asiantuntijalla ja kirjattiin osaksi työllistymissuunnitelmaa. Opintosuoritukset lyhentävät mahdollista edessä olevaa opiskeluaikaa mittavasti.

– Sain työpajassa hyvän käsityksen ohjelmoinnin mahdollisuuksista, joka vahvisti mielikuvaa, että tämä on minulle sopiva ala. Parasta oli, että meillä oli kiva porukka ja hyvä tiimihenki.

Tällä hetkellä Stadin AO:n nuorten työpajoissa on paikkoja noin 130 nuorelle, mutta Jenni Pyhähuhta uskoo, että paikkojen määrää voidaan lisätä edelleen joustavan palvelutarjonnan ja Roihupellon kampukselle rakentuvien uusien tilojen myötä.

– Meillä on myös kehitteillä malli oppilaitoksen hakijapalveluiden kanssa, jolloin nuori voisi halutessaan jatkaa jouhevasti pajajaksolta suoraan tutkinto-opiskelua oppilaitoksen puolella.

Uusia työpajajaksoja on mahdollisuus aloittaa näin keväälläkin useammalla pajalla. Vapaita paikkoja ja tutustumiskäyntejä voi tiedustella pajojen työvalmentajilta.

Nuorten työpajoista voit lukea lisää nettisivuiltamme.

Teksti ja kuvat: Sanna Wallenius